17 Nisan 2025 15:17

İBB, borç ve yatırım iddialarına yanıt verdi

İBB’den yapılan yeni “yalanlar ve gerçekler” açıklamasında "İBB'nin borcu, Ekrem İmamoğlu döneminde yükseldi" ve "Yatırıma kaynak bulunamıyor" iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

İBB, borç ve yatırım iddialarına yanıt verdi

Fotoğraf: Evrensel

İBB Basın Danışmanlığı, İBB'ye yönelik soruşturma kapsamında ortaya atılan iddialara yanıt vermeye devam ediyor. Açıklamada, "İBB'nin borcu, Ekrem İmamoğlu döneminde yükseldi" ve "Yatırıma kaynak bulunamıyor" iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Basın Danışmanlığı, soruşturmaya yönelik iddialara ilişkin "Yalanlar ve Gerçekler" başlıklı yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

'İBB'nin borcu arttı' iddiası

"Yalan 1: İBB'nin borcu, Ekrem İmamoğlu döneminde yükseldi. 2018’de 26,7 milyar lira olan borç, 2024 sonunda 215 milyar liraya çıkarak yüzde 704 arttı. Bu da İBB’nin mali disiplinini kaybettiğini, bütçesinin çöktüğünü gösteriyor.

Gerçek 1: Borç artışı iddiası, ekonomik gerçeklikten kopuk, manipülatif bir kıyaslamadır. 2018-2024 arasında Türkiye ekonomisi yüksek enflasyon, kur şoku ve faiz artışları yaşadı. Bu dönemde kamunun borcunun artması ve ekonominin geldiği nokta kamuoyunca bilinmektedir. Kıyasın sağlıklı yapılabilmesi için döviz cinsinden değerlendirme gerekir: 2018’de İBB’nin toplam borcu 5 milyar 58 milyon dolardı. 2024 sonunda bu borç 6 milyar 91 milyon dolara yükseldi. Artış oranı sadece yüzde 20’dir.

Üstelik aynı dönemde mesela ekmek fiyatı yüzde 987 arttı. 2018’de 1,15 lira olan ekmek, 2025’te 12,50 liraya ulaştı. Döviz bazında hesaplandığında bile ekmekteki yüzde 62’lik artış, İBB’nin döviz bazındaki borç artışından 3 kat fazladır. Bir de yıldan yıla artan enflasyon baz alındığında ise İBB’nin borç hanesinin arttığı iddia dahi edilmez. İBB ise bu ekonomik kriz koşullarında finansal istikrarını korumayı başarmıştır.

'Yatırıma kaynak bulunamıyor' iddiası

Yalan 2: İBB’nin mevcut borcu sadece kendi dönemine ait. Bu borç yönetilemez seviyeye ulaştı. İBB bütçe açığı verirken, yatırımlara da kaynak bulamıyor.

Gerçek 2: İBB yönetimi, görevi devraldığında eski dönemden kalan 36 milyar lira (bugünkü kurla 71 milyar lira) finansal borç devraldı ve bunları ödemeye başladı. Ayrıca önceki dönemlerde ihale edilmiş ama tamamlanmamış projeleri hayata geçirmek için 79,8 milyar lira (bugünkü kurla 142 milyar lira) finansman temin etti. Bu borcun da 41 milyar lirasını (bugünkü kurla 53 milyar lira) geri ödedi. Tüm bu koşullara rağmen, son altı yılda yaklaşık 10 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi. Yani borçlar yatırıma dönüştü, boşa harcanmadı. Bu tablo, gerçek bir mali disiplin ve tasarruf anlayışıyla yönetilen bir belediyeye işaret eder." (Politika Servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Bizzat Erdoğan’ın, pandemiyi ‘üretim ve lojistik üssü olma fırsatı’ olarak işaret ettiği 2020’den bu yana ucuz emek eksenli dönüşümün çarpıcı sonuçları ortaya çıkıyor. ‘Üretim, ihracat’ gibi sloganlarla pazarlanan dönüşüm, çocuk emeğini de başta sanayi olmak üzere sermayenin hizmetine sundu. Bu dört yılda 750 bin çocuk daha resmi rakamlara işçi olarak geçti.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Gençlerin sokak eylemlerine atıfta bulunan Bahçeli, "Öğrencinin yeri okuldu, sınıftır, kütüphanedir" dedi.

Evrensel'i Takip Et